Pentru a se asigura că alimentele sunt cu adevărat sigure și sigure pentru sănătate, produsele sunt marcate cu o dată de expirare și o dată de consum optimizat. Vă spunem ce spun experții despre consumul de iaurt expirat.
Iaurtul expirat și iaurtul în afara datei limită de consum
Data limită de consum se referă la data după care produsul poate dăuna sănătății, adică nu mai este garantat ca fiind sigur după acest moment.
Data limită de consum indică data după care produsul nu mai este de calitate deplină, dar este încă pe deplin comestibil din punct de vedere sanitar.
Astfel, majoritatea iaurturilor trebuie să indice data limită de consum, în timp ce, conform regulamentului, data limită de consum este data după care produsul nu mai este de calitate deplină:
…Această cerință nu se aplică iaurturilor pasteurizate după fermentare, unde trebuie indicată data limită de consum.
Acestea din urmă, fiind pasteurizate, au un nivel controlat de microorganisme care pot cauza boli și, prin urmare, sunt chiar mai sigure pentru consumul uman; prin urmare, este necesară doar data limită de consum.
Iaurtul nepasteurizat este o sursă de probiotice și este chiar mai benefic pentru organism decât iaurtul care a fost supus unui proces de pasteurizare, caz în care este important să se țină cont de data limită de consum.
Iaurt expirat, dar încă bun de consum?
Având în vedere cele de mai sus, un produs care a depășit data de expirare poate să nu fie total inofensiv. Cu toate acestea, în cazul iaurturilor în special, nivelul lor de aciditate este atât de ridicat încât proliferarea microorganismelor este minimă sau inexistentă.
Din acest motiv, experții spun că, chiar și la câteva zile după data de expirare, iaurtul poate fi consumat în condiții de siguranță, deși caracteristicile sale organoleptice pot fi alterate.
Astfel, este în continuare sigur să consumați iaurt expirat, dar, bineînțeles, este recomandabil să îl consumați cât mai curând posibil după ce a trecut data de expirare, deoarece aciditatea începe să crească și gustul produsului poate fi afectat.
Pe de altă parte, pe măsură ce trec zilele de la data de expirare a unui iaurt, este posibil ca produsul să nu mai fie atât de sigur pe cât credem, mai ales dacă acesta include fructe, cereale sau alți aditivi care modifică natura iaurtului în starea sa cea mai de bază (neîndulcit și fără aromă), a cărui aciditate este mai mare.