Gândește-te la gazele intestinale înainte de a începe să te ospătezi și s-ar putea să reduci deranjul. Odată ce stomacul vă explodează și pârțurile urât mirositoare sunt greu de controlat, situația nu este ușor de controlat. Valorificați puterea ierburilor și a condimentelor. Un mic adaos face o diferență foarte mare în ceea ce privește balonarea și consecințele acesteia.
Cel mai eficient mod de a face față balonării este să o preveniți: evitați mâncărurile care provoacă balonare și aveți grijă de procesul digestiv corect. Cu toate acestea, dacă trebuie să mâncați ceva greu de digerat, folosiți condimente pe bază de plante pentru a vă ajuta sistemul digestiv să facă față unor astfel de mâncăruri. De asemenea, vă puteți ajuta cu ceaiuri din plante, care sunt bune pentru a fi sorbite în timpul și după masă.
De unde provin gazele din intestin și de ce ne bășinăm?
Atunci când mâncați, vorbiți sau fumați țigări, ingerați aer și, odată cu el, în principal oxigen și azot. În intestinul dumneavoastră gros, bacteriile produc un alt alte gaze: dioxid de carbon, metan și hidrogen.
Cele mai multe dintre aceste gaze sunt inodore, dar hidrogenul sulfurat și alți compuși sulfuroși sunt totuși eliberați în timpul proceselor de fermentație asociate cu activitatea bacteriană. Aceștia sunt responsabili de mirosul neplăcut al pârțurilor.
Dieta noastră, de exemplu, are o influență semnificativă asupra cantității acestora. Producția de gaze este crescută de produsele grase, nedigerabile și prăjite. Printre produsele care se numără printre liderii gazelor, merită cu siguranță menționate legumele de varză, leguminoasele, ceapa, sfecla, sfecla roșie, varza de Bruxelles, fructele crude, nucile, crupele și pâinea grosieră.
Unele dintre acestea fac parte dintr-o dietă sănătoasă, așa că, înainte de a vă gândi să le eliminați din meniu, asigurați-vă mai întâi că vă afectează cu adevărat. Totuși, aceasta este o chestiune individuală.
Cele mai bune 5 condimente și aditivi pe bază de plante pentru mese
În etapa de planificare a meselor, merită să vă gândiți deja la gazele intestinale. Pentru a îmbunătăți procesul digestiv și, în consecință, pentru a reduce producția de pet-uri, merită să adăugați la mâncăruri:
Aceste ierburi au, de asemenea, un efect diastolic, astfel încât nu numai că reduc producția de gaze, ci și facilitează scurgerea acestora. Veți evita balonarea neplăcută, uneori foarte dureroasă.
Cele mai bune ierburi pentru un ceai anti-gonflație
- ghimbir
- măghiran,
- chimen,
- menta,
- fructe de ienupăr.
Ceaiul de mentă sau de ghimbir poate fi cu siguranță de ajutor. Amestecurile de plante sunt, de asemenea, populare, deoarece acționează împreună și sunt adesea eficiente. Le puteți prepara singuri, dar le puteți cumpăra și gata făcute. Asigură-te însă că provin dintr-o sursă de încredere.
În ceaiurile pentru flatulență, veți găsi adesea chimen, mentă și fenicul. Acestea susțin sistemul digestiv și au un efect diastolic. Mușețelul este, de asemenea, apreciat, deoarece ajută la relaxare și restabilește peristaltismul intestinal normal. Vă place anasonul? Se pare că vei expulza mai repede gazele cu ajutorul ei.