Mercurul este un metal prezent în apa de mare și care se transmite la pești, acumulându-se în țesutul adipos al acestora, în special la speciile mari. Vă arătăm care sunt peștii al căror consum ar trebui să-l moderăm din cauza nivelului ridicat de mercur.
Peștii cu cele mai ridicate niveluri de mercur
Mercurul este un metal care se acumulează în țesutul adipos din corpul nostru și poate afecta sistemul nervos central, fiind deosebit de riscant mai ales în cazul femeilor însărcinate, deoarece poate traversa cu ușurință placenta și bariera hemato-encefalică, provocând leziuni la fetuși și la copiii mici.
Pentru a evita problemele cognitive și dificultățile motorii care pot rezulta în urma intoxicației cu mercur, mai ales dacă consumăm cantități mari din acest metal, recomandăm moderarea consumului de următorii pești:
- Pește spadă
- Ton roșu
- Rechinul
- Biban de mare
- Anghilă
Peștii mai mari sau prădătorii mari, precum și peștii albaștri, conțin cele mai mari concentrații de mercur și tocmai aceștia sunt cei pentru care recomandăm moderație în populația generală și la adulții sănătoși, și de evitat mai ales la femeile însărcinate sau care alăptează și la copiii mici.