Coma și gradul de conștiință păstrat în comă sunt încă spații care ridică multe întrebări. Poate o persoană în comă să audă, să simtă, să vadă? Dacă da, ce? Înțelege el sau ea ceea ce spun cei dragi? Noile cercetări au arătat că în creierul multor pacienți se întâmplă mai multe lucruri decât se credea.
Coma cerebrală – cauze
Coma poate fi cauzată de o leziune cerebrală – de exemplu, în urma unui accident. Uneori este rezultatul hipoxiei – waterboarding, sufocare, tentativă de sinucidere prin spânzurare. Uneori, stop cardiac apare din cauze cardiace.
Și atunci este nevoie doar de o clipă pentru ca hipoxia cerebrală să apară. În timpul unei operațiuni de salvare, este uneori posibilă restabilirea circulației. Dar un pacient cu inima care bate nu poate fi întotdeauna readus la conștiință.
Ce simte, ce înțelege și ce gândește o persoană aflată în comă?
Ceea ce rămâne este corpul unei persoane care nu reacționează la stimuli, ca și cum ar dormi, deși uneori deschide ochii. Deschiderea și închiderea spontană a ochilor este, de asemenea, un factor important care este luat în considerare la evaluarea pacientului pe scala Glasgow.
Ce simt, gândesc și înțeleg persoanele în comă? Aceasta este o întrebare pe care medicii și rudele pacienților în comă și-o pun de ani de zile. În ciuda lipsei de reacție a pacientului, se recomandă să se vorbească cu persoana în comă, să se citească, să se spună povești, să se arate videoclipuri, fotografii, să se plimbe.
Un număr tot mai mare de studii confirmă faptul că pacientul în comă păstrează o așa-numită conștiință ascunsă, CMD. Această așa-numită disociere cognitiv-motorie înseamnă că în creierul pacientului se întâmplă multe lucruri, dar care nu pot fi văzute din exterior.
Conștiința persoanelor aflate în comă – rezultatele cercetărilor
Își păstrează fiecare persoană în comă conștiința implicită? Studiile au arătat că nu toată lumea o face. Statistic, acesta este cazul unuia din patru pacienți în comă. Aceste persoane pot auzi și înțelege, dar nu pot face mișcări sau reacții, deoarece conexiunile cu sistemul motor din creierul lor nu funcționează eficient.
Folosind studii EEG, oamenii de știință de la Universitatea Columbia au examinat 107 persoane aflate în comă. 21 dintre acestea prezentau caracteristici de disociere motorie (CMD). Cu ajutorul RMN (imagistică prin rezonanță magnetică), s-a confirmat că structurile din creierul lor, legate de înțelegerea comenzilor, erau intacte.
Acest lucru înseamnă că pacienții înțelegeau ce li se spunea, dar nu puteau răspunde, deoarece alte regiuni ale creierului, afectate în cazul lor, sunt responsabile pentru această activitate.
Biostatisticianul Qi Shen a subliniat că utilizarea așa-numitei analize cu doi clustere a făcut posibilă ” identificarea modelelor de leziuni cerebrale care sunt comune pacienților cu CMD și care contrastează cu cele ale pacienților fără CMD”.
Folosirea studiilor date permite identificarea celor mai bune prognostice și a celor mai bune prezervări ale conștiinței în rândul pacienților în comă, permițând selectarea celei mai bune terapii pentru aceștia.
Starea de comă nu este ușor de vindecat, dar rezultatele studiilor menționate deschid o nouă speranță pentru pacienții care sunt prizonieri în propriul corp.