A mânca sau a nu mânca micul dejun, aceasta este întrebarea. Mulți nutriționiști preferă să sărim peste micul dejun decât să mâncăm micul dejun tipic, format din pâine albă, mezeluri și cereale. Există mai multe tipuri de mic dejun, dar toate cele cu alimente ultraprocesate și lipsă de proteine vor trebui modificate dacă vrem să slăbim.
Carbohidrații nu sunt dușmanul slăbitului.
Specialistul în nutriție Enrique González a explicat în ziarul El Mundo cum ar putea afecta pierderea în greutate schimbarea carbohidraților cu proteine la micul dejun. Dincolo de un macronutrient sau altul, ceea ce trebuie să schimbăm sunt alimentele care conțin carbohidrați sau proteine.
„Avem un mic dejun prost, deoarece principalii protagoniști ai primei noastre mese a zilei sunt zaharurile, când acest rol ar trebui rezervat proteinelor, principalele absente în acest aport”, spune terapeutul în Precision Functional Nutrition.
Acest comentariu este foarte reducționist, deși are parțial dreptate. Proteinele ar trebui să fie prezente la toate mesele pentru a realiza o distribuție echilibrată a celor trei macronutrienți: carbohidrați, proteine și grăsimi. Adevărata problemă este reprezentată de alegerile alimentare pe care le facem pentru micul dejun, nu de faptul că sunt carbohidrați, grăsimi sau proteine.
Fulgii de ovăz sunt compuși în cea mai mare parte din carbohidrați și zaharuri care sunt inerenți în alimente și reprezintă o alegere excelentă pentru micul dejun. De cealaltă parte a spectrului se află pâinea albă sau cerealele cu adaos de zaharuri, care produc vârfuri de zahăr în sânge și vă vor face foame după scurt timp.
Consumând proteine la micul dejun, sațietatea este mai bine controlată, la fel ca și în cazul carbohidraților cu absorbție lentă, cum ar fi fulgii de ovăz sau pâinea integrală. Prin urmare, scopul nu este de a schimba carbohidrații cu proteine, ci de a încorpora proteine la micul dejun și de a alege carbohidrați sănătoși.
Pierderea în greutate este mult mai complexă decât o simplă schimbare
O altă afirmație a lui Enrique González din ziarul El Mundo este următoarea: simpla eliminare a cafelei, care este foarte excitantă, și a carbohidraților de la micul dejun, înlocuindu-i cu niște proteine (ouă sau somon) vă va ajuta să slăbiți.
Arătând cu degetul spre carbohidrați ca fiind vinovați pentru excesul de greutate, și nu spre alimentele ultraprocesate și nepotrivite, am văzut că este o greșeală. A pretinde că puteți slăbi renunțând la cafea și schimbând carbohidrații cu niște proteine este un alt eșec major.
Eliminarea biscuiților de la micul dejun, a cerealelor zaharoase și a tot felul de alimente ultraprocesate și introducerea în schimb a alimentelor dense, care ne hrănesc și ne satură, este primul pas, dar este mult mai mult decât atât. Lactatele integrale au carbohidrați, cerealele integrale au carbohidrați, iar consumul ambelor la micul dejun, cu sau fără cafea, este o alegere bună.
La aceste surse de carbohidrați sănătoși, și la proteinele din lapte, puteți adăuga alimente precum ouăle pentru a crește cantitatea de proteine, sau puțină carne proaspătă, cum ar fi curcanul pe pâine prăjită integrală (nu mezeluri). Alegeți alimente bune și nu vă concentrați pe faptul că sunt sau nu carbohidrați. Adăugați exerciții fizice și, dacă le faceți bine și pentru suficient timp, vă vor ajuta să slăbiți.