Țuică SAU pălincă?

Țuica și pălinca nu sunt una și aceeași băutură! Chiar dacă de foarte multe ori avem tendința de a le încurca numele, ele au fost numite așa cu un scop. La fel cum și țuica este doar de prună și nu poți spune țuică prune, pentru că practic spui același lucru de două ori.

În acest sens, chiar dacă pentru experți în domeniu este foarte ușor, pentru cei care preferă doar să guste țuică și pălincă, este destul de greu de dedus sau de sesizat o diferență între acestea. Poate o diferență mică de gust. Astfel, există foarte multe firme țuică Prahova, țuică București și pălincă București specializate în acest domeniu. Rezultatul obținut în materie de țuică, pălincă și chiar țuică piersici este spectaculos.

Cum se definește, totuși, țuica și pălinca? Ce ne spun experții în domeniu și cum le recunoaștem pe acestea dintre largile sortimente de țuică și pălincă disponibile?

Țuica poate fi percepută ca fiind singurul produs românesc, un produs obținut destul de greu și cu atenție și fermentare, dar și prin distilarea prunelor. În mod obișnuit, când spui țuică spui un procentaj de 40% sau chiar 50% alcool, deci foarte mult. Dacă este să faci, de exemplu, comparație cu o bere sau alte băuturi alcoolice, constați că țuica are tărie. Este o băutură cu care trebuie să ai grijă și să o consumi într-o cantitate mică.

Daca doriti o bautura traditionala de cea mai buna calitate, fie ca este vorba despre tuica sau despre palinca, va recomandam sa vizitati siteul https://www.distileriaghitos.ro/ si a testa produse autoctone facute dupa metoda traditionala!

Dacă nu ești adeptul ei, ar trebui să te mulțumești doar cu degustatul. Ceea ce mai este de amintit despre țuică, în schimb, este faptul că nu se depun eforturi mari pentru ca aceasta să ajungă în topuri dincolo de graniță. De ce? Pentru că în prealabil, românii preferă să se mândrească cu ea în România și eventual la prietenii care vin din altă țară. Nu există gânduri care să vizeze partea de comerzializare a acesteia internațional. Cu toate acestea, la nivel național este foarte apreciată.

Și la fel de apreciate sunt și persoanele care se ocupă de țuică Prahova, țuică București și pălincă București.

În ceea ce privește pălinca, însă, aceasta poate fi și pălincă piersici, de exemplu. Pălinca, comparativ cu țuica, este un produs cunoscut internațional și mai mult de-atât, este considerat ca fiind un produs unguresc. Pălinca este un produs obținut prin dubla distilare a fructelor.

În esență, pălinca și pălinca piersici provin din Slovacia, astfel că nu este nici de origine românească, nici de origine ungurească.

O situație relevantă și de impact care vizează pălinca a fost înregistrată în anul 2004, când românii au cerut UE să declare țuica ca fiind un produs românesc. În acel moment, ungurii au fost gata să se răzbune și să declare demisia Guvernului.

Oare să fi consumat aceștia prea multă pălincă? Oricum ar fi, nu uita să consumi atât țuică, cât și pălincă în cantități mici!