Să ne gândim la cât de mult putem mânca și cât de variată poate fi dieta noastră atunci când dorim să slăbim este mult mai pozitiv decât să ne gândim la alimentele pe care trebuie să le eliminăm de pe masa de zi cu zi pentru a scăpa de kilogramele în plus. Din acest motiv, vă prezentăm cele nouă alimente pe care nutriționiștii vă recomandă să le includeți în dieta dumneavoastră dacă vreți să slăbiți.
Există alimente care, datorită substanțelor nutritive și a efectului lor asupra organismului, ajută considerabil la controlul apetitului și la activarea metabolismului, printre acestea numărându-se:
Apa, ca băutură principală în fiecare zi
Hidratarea adecvată a organismului este esențială pentru ca metabolismul nostru să funcționeze corect și, astfel, poate avea loc o ardere eficientă a grăsimilor; de fapt, a fost legată de un control mai bun al greutății corporale.
În acest sens, nu există nimic mai bun decât să alegem apa pentru a realiza acest lucru în cadrul unei diete de calitate, care oferă electroliți și alți nutrienți valoroși; în plus, apa nu va contribui cu calorii și poate să destindă stomacul dacă o bem înainte de mese, ajutând astfel la moderarea consumului de alimente.
Evitarea băuturilor cu calorii și aromă este întotdeauna recomandată, astfel că apa este cea mai bună opțiune de consum ca băutură obișnuită dacă dorim să slăbim și să avem grijă de sănătatea noastră.
Fructe pentru pofta de dulce, mai ales cele proaspete
Fructele de toate felurile și culorile sunt întotdeauna recomandate într-o dietă de calitate și pot fi deosebit de valoroase dacă dorim să calmăm tentația unei gustări dulci, într-un mod sănătos.
În acest sens, vă sfătuim să evitați sucurile și să preferați fructele proaspete, cu tot cu coajă sau cu un grad minim de prelucrare; pentru că astfel își vor păstra conținutul ridicat de fibre și vor ajuta la calmarea ușoară a foamei.
Fructele, chiar și cele cu un procent ridicat de zaharuri naturale în interior, sunt întotdeauna recomandate pentru pierderea în greutate; ele pot fi folosite ca îndulcitori pentru diferite preparate și, în același timp, pentru a obține vitamine și minerale care contribuie la arderea grăsimilor, săturându-ne cu foarte puține calorii și cu un gust dulce plăcut.
Legume, proaspete sau gătite
Legumele, ca și fructele, pot oferi fibre și un conținut ridicat de apă care ajută la reducerea densității calorice a mâncărurilor noastre, ceea ce este util pentru a încuraja sațietatea și pentru a reduce consumul de alimente, ajutând la obținerea deficitului caloric de care avem nevoie atunci când încercăm să slăbim.
Putem alege atât legume proaspete, cât și gătite, și este întotdeauna indicat să evităm preparatele care includ alimente prăjite, deoarece acestea vor adăuga grăsimi și calorii inutile pe masa noastră și pot împiedica pierderea în greutate.
Astfel, nutriționiștii recomandă includerea fructelor, legumelor și verdețurilor în fiecare masă a zilei dacă dorim să slăbim, deoarece acestea ne ajută să obținem mâncăruri mai hrănitoare, sățioase și mai ușoare, contribuind astfel la obținerea unui bilanț energetic negativ.
Leguminoase, uscate sau conservate, pentru tot felul de mâncăruri.
Legumele sunt un grup mare de alimente pe care mulți dintre noi le asociem cu preparate încărcate de calorii și grăsimi; cu toate acestea, preparatele cu o mare densitate energetică nu sunt întotdeauna singura opțiune pentru a include aceste alimente sănătoase.
Dimpotrivă, putem recurge la salate, stir-fries și alte preparate hipocalorice care profită de proteinele vegetale și de toate fibrele pe care le oferă legumele, rezultând alimente cu o mare putere de sațietate și cu un aport energetic redus, deoarece acestea absorb o cantitate mare de apă în timpul gătitului.
Pe de altă parte, carbohidrații pe care îi oferă sunt de o calitate excelentă și sunt însoțiți de minerale, vitamine și alți nutrienți valoroși pentru organism.
Din acest motiv, leguminoasele uscate sau conservate sunt un alt aliment recomandat de nutriționiști dacă dorim să slăbim, putând fi folosite pentru a înlocui alte surse de carbohidrați, cum ar fi pastele sau alte derivate din cereale.
Peștele alb sau albastru, ideal pentru a înlocui carnea.
Pentru a îmbunătăți calitatea alimentației noastre și pentru a favoriza pierderea în greutate, se recomandă întotdeauna atât peștele alb sau gras, cât și peștele albastru, care sunt surse de 0mega 3.
Consumat în locul cărnii, peștele este o sursă excelentă de proteine de calitate, care ne poate sătura cu ușurință organismul și ne ajută astfel să slăbim.
Pe de altă parte, consumul de omega 3 a fost asociat cu o mai mică acumulare de grăsime în organism, iar puterea sa antiinflamatoare a fost dovedită, toate acestea fiind valoroase dacă dorim să slăbim.
Bineînțeles, vă sfătuim să evitați preparatele prăjite și să privilegiați consumul de pește la cuptor, soteat sau chiar la microunde.
Ouăle, evitați întotdeauna alimentele prăjite.
Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine de calitate pentru organism și sunt un element foarte versatil, care poate fi inclus cu ușurință atât în preparatele sărate, cât și în cele dulci, necesitând puțin timp de gătit.
Proteinele din albușul de ou pot fi utilizate cu ușurință izolat sau separat de gălbenuș, ceea ce le face o opțiune pentru a adăuga putere sățioasă multor preparate.
Totuși, în gălbenuș putem găsi vitamina D în proporții mari, care este un nutrient asociat cu scăderea greutății corporale și care are proprietăți anti-obezitate dovedite științific, deoarece induce moartea celulară a adipocitelor sau a celulelor adipoase.
Din acest motiv, ouăle, care facilitează gătitul acasă și adăugarea de proteine în mâncărurile noastre pentru a ne păstra masa slabă și a ne sătura cu ușurință, sunt un alt aliment recomandat de nutriționiști pentru cei care caută să slăbească.